Despre mine

Ma numesc Ioana Nastase, am absolvit Facultatea de Medicina Generala la UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, pentru a-mi continua pregatirea si activitatea in specialitatea Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, mai nou redenumita Reabilitare medicala.

Mi-am dat seama spre finalul facultatii ca nu vreau sa practic medicina doar asa cum am studiat-o timp de 6 ani. Desi mai visam uneori sa fac ceva „maret” gen chirurgie, am considerat ca nu as putea trai o viata cu sentimentul asumat ca vindecarea unui om sta exclusiv in bisturiul sau pastilele din mana mea.

„Puterea tinde sa corupa, puterea absoluta corupe absolut” Baron Acton.

Mi-am indreptat privirea catre Recuperare intrucat aici rolul meu de medic e acela de a putea explica omului care este problema, care este cauza, ce se poate face si apoi sa-l dirijez si incurajez sa se ajute singur. Iar metodele terapeutice pe care le am la indemana – pe langa cele clasice –  sunt naturale (fizioterapia, kinetoterapia, balneologia), putin invazive si sustin corpul sa se vindece sau sa-si amelioreze simptomatologia, fara panoplia de reactii adverse ce insotesc un pumn de medicamente sau o interventie chirurgicala. Chiar daca inteleg, necesitatea metodelor mai invazive, imi place sa cred ca am o gama mai larga de instrumente la indemana, si incerc sa am o viziune de ansambul a omului ca trup-minte-suflet.

Recuperea medicala se poate adresa practic oricarei patologii in urma careia bolnavul si-a pierdut intr-o anumita masura functionalitatea normala a corpului. Fie ca e o vorba de afectari ale sistemului osos sau muscular, cardiac sau respirator, nervos sau uro-genital, in orice problema de sanatate care a adus cu sine durere, scaderea sau pierderea functionalitatii, organismul si omul va avea nevoie de ajutor pentru a-si atinge potentialul maxim pe care il poate avea in situatia data.

Asadar va invit sa ma insotiti in calatoria mea de a descoperi calea catre recuperarea mobilitatii, autonomiei si pana la urma a potentialului maxim. Vom face asta deslusind ce se intampla in corpul nostru cand sunt probleme, care sunt cauzele, care pot fi solutiile si cum functioneaza acestea. Suntem, in primul rand, fiinte rationale, motiv pentru care primul pas in combaterea starii de boala este cunoasterea si intelegerea.

Trupul nostru este o masinarie minunata, care merita cunoscuta, ingrijita si reparata, atunci cand este cazul.

Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!(Psalm 139:14)


Comentarii

  1. Mihai spune:

    Ti-am zis eu sa-ti faci blog.Felicitari!!!

    1. :)) multumesc, dar aveam nevoie si de un subiect :p