«

»

Oct 17

Noua știință a gestionării artrozei

http://www.divin.ro/imagini/obiecte/mare_Noua_stiinta_a_gestionarii_artritei_C_Thomas_Vangsness_jr_si_Greg_Ptacek_editura_Lifestyle.jpg

 

Ma chinuiesc de un an să (încep să) redactez un articol despre artroză, un fel de recenzie a ultimelor dovezi, așa încât nu pot decât să-mi exprim admirația față de cineva care face o carte bună din asta. Este vorba despre o carte scrisă de un ortoped, foarte bine pusă la punct cu notățile, complexă din punct de vedere medical, dar în același timp, accesibilă tuturor (celor multi) care au de-a face cu artroza. Este vorba despre „Noua știință a gestionării artritei”, scrisă de Dr. C. Thomas Vangsness Jr, profesor de chirurgie ortopedică și șeful catedrei de medicină sportivă de la Facultatea de Medicină Keck din cadrul Universității Southern Carolina. Am apreciat-o pentru echilibrul modului de abordare, pentru tonul direct, modest si obiectiv cu care discută de la dietă, protezare, până la plante medicinale, argumentat prin rezultatele unor studii, experiența profesională și personală. Și se pare că au apreciat-o și alții, ea intrând în mai multe topuri ale cărților pentru sănătate din 2014.

 

„Din experiența mea pot spune că acei pacienți care știu mai multe despre […] artroza de care suferă sunt cei care sunt capabili de a trăi viața din plin în cadrul oferit de boală”

Înainte de a continua, vreau sa fac o mențiune legată de termenul de „artrită” sau „osteoartrită” folosite (în mod nefericit) de traducătorul în română al cărții. În engleză se numește „osteoarthritis” ceea ce noi numim „artroză”, termen preluat din terminologia franceză „arthrose”. Cel puțin deocamdată nomenclatorul nostru de specialitate așa denumește patologia degenerativă articulară, păstrând termenul de „artrită” pentru bolile auto-imune sau infecțioase. Părerea mea personală este ca „osteoartrita” este un termen mai corect pentru ceea ce se știe la momentul actual despre modul de apariție al acestei boli – am scris un articol pe tema aseasta aici. Totuți, cred că este păcat că cei (mulți) care se știu diagnosticați cu artroză sau „reumatisme” ar putea trece cu vederea o carte care le-ar fi de folos, din cauza unui titlu inadaptat la „realitatea” terminologică românească. Așa că eu voi forța mâna traducătorului și mă voi referi totuși la artroză.

„Se credea mai demult că artroza este o afecțiune cauzată de uzura mecanică a articulațiilor de-a lungul timpului, însă acum știm că ea este determinată în mare măsură de inflamația cronică. Se pare că procesul patologic este cauzat de o cascadă de factori – infecții bacteriene și virale, radicali liberi și stres oxidativ, expresia genetică, obezitatea și sindromul metabolic.”

http://www.vangsnessmd.com/wp-content/uploads/2014/06/Dr-Vangsness-Photo1.jpg

Vangsness recurge (în dulcele stil american) la termeni precum „obezerită” sau „diabezitatea” pentru a explica modul în care inflamația cronică din organismul omului modern, precum și dezechilibrele biochimice și endocrine, sunt factori mai „grei” în procesul artrozic, decât simpla uzură mecanică datorată vârstei sau supra-ponderii. Un astfel de ortoped care ajunde să scrie despre dieta anti-inflamatorie pe care el însuși o practică și schimbărea stilului de viață ca cel mai eficient tratament, va câștiga credibilitate în ochii mei atunci când se avântă în „Vestul sălbatic al suplimentelor pentru artroză” și al terapiilor alternative. Tratând cu răbdare fiecare compus activ găsit pe piață, de la condroitină și glucozamină, la plante medicinale, fructe și condimente, justificând cu studii mici și mari, oferă un tablou valoros, cu efecte, contra-indicații și atenționări asupra produselor ce alimenteaza o întreagă industrie „anti-durere” și „anti-artroză”. De la chiropractică, acupunctură, la terapia laser, oferă un ghid orientativ asupra opţiunilor existente pentru cei care doresc să încerce și variante de tratament ne-medicamentos și ne-chirurgical, fără a avea rețineri în a desființa pe unele, și a-și exprima entuziasmul în privița altora.

„Nu există niciun medicament pe piață care are capacitatea de a reface cartilajul; totuși, este disponibilă o gamă largă de preparate eliberate cu sau fără rețetă care pot ameliora durerea și inflamația asociate degenerării cartilajelor care apare în artroză”

La fel de tranșant și ușor de parcurs, trece în revistă marea diversitate de medicamente utilizate la acești pacienți, explicând cum, de ce și de ce nu. Când chirurgia este alegerea potrivită, care sunt opțiunile de tratament chirurgical, ce presupune fiecare și cui se pretează, sunt întrebări ce primesc ușor un răspuns din partea chirurgului ortoped. Și, cu o notă de pasiune personală dată de propria experiență în cercetarea acestui domeniu, deschide și subiectul noilor strategii terapeutice: „Sfântului Graal al tratamentului artrozei” – terapia cu celule stem, terapia genică, printarea bilogică sau nanotehnologia, întrebându-se dacă tinerii actuali vor fi poate primii vindecați de artroza.

Cum spuneam, este o carte care oferă multe răspunsuri, cu o peniță simpatică, dar de expert responsabil. Aprecierea mea vine mai ales din accentul puternic pe care îl pune pe aspectul cel mai important în prevenirea și tratarea acestei patologii: stilul de viață. Implementarea unui stil de viață ce presupune o dietă sănătoasă, anti-inflamatoare, pierderea în greutate, mișcarea și informarea este singura recomandare pe care o face cu toată tăria. La fel ca și mine.

P.S. Prezentările din cazuistica proprie sunt de-a dreptul savuroase, fiind mai degrabă anectode cu mesaj medical.

„Am scris această care având următorul obiectiv: nu doar să ofer fiecărei persoane cele mai bune informații și strategii pentru a gestiona boala individual, ci și să-mi susțin pledoaria pentru o schimbare a abordării, care ar putea îndrepta o atenție sporită asupra osteoartritei și ar concentra mai multe fonduri către cercetarea acestei afecțiuni. Este principala cauză de dizabilitate și presupune costuri imense pentru societate…”

  • Dr. C. Thomas Vangsness Jr., Greg Ptacek. Noua știință a gestionării artritei. Lifestyle publishing, 2014.

Recuperare ușoară!

Dr. Ioana Iftime

Be Sociable, Share!