«

»

Apr 01

Recuperarea șoldului protezat

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02475/hip_replacement_2475365b.jpg

Artroplastia totală de șold, operație prin care se înlocuiește articulația șoldului cu o proteză, devine tot mai accesibilă și tot mai des efectuată în multe spitale românești. Calitatea vieții pacienților crește simțitor după și aceștia pot avea un stil de viață activ în continuare. Totuși, pentru ca rezultatele să fie cât mai bune și durata de viață a protezei cât mai lungă, odată munca chirurgului încheiată, începe munca și responsabilitatea pacientului.

Recuperarea după artroplastia de șold este un proces activ ce implică urmarea cu strictețe a anumitor indicații și interdicții specifice, precum și integrarea noului șold prin mișcare controlată sau kinetoterapie.

Unul dintre riscurile cele mai mari după intervenție este luxația protezei. Luxația se poate produce prin forțarea unei mișcări de la nivelul șoldului încă în curs de vindecare. Articulația șoldului este în mod natural una foarte mobilă, întrecută doar de umăr; șoldul poate face abducție (îndepărtarea membrului de corp), adducție (apropierea de corp), flexia coapsei pe bazin, extensia coapsei spre posterior, rotația internă și externă (orientarea vârfului piciorului spre exterior sau interior). Toate aceste mișcări trebuie făcute cu atenție, în viața de zi cu zi; iată câteva exemple:

  • Flexia coapsei pe bazin nu trebuie să depășească 900 , adică genunchiul să nu ajungă până la nivelul șoldului. Se evită: scaunele sau fotoliile joase, așezarea în cadă, aplecarea până la sol sau spre picioare. Unele dispozitive pot ajuta în acest sens: înălțător pentru scaunul de toaletă, cârlige pentru îmbrăcarea lenjeriei și șosetelor, suport pentru șezut în cadă etc. Un truc pentru ajuns la picior – pune genuchiul pe un scaun și atinge piciorul pe la spate. Truc pentru ajuns la sol – pune genunchiul de pe partea operată pe sol și celălalt la piept sau te poți apleca din genunchiul sănătos, cu sprijin în mână, în timp ce membrul sănătos e întins, în linie cu trunchiul.

http://brochures.mater.org.au/Home/Brochures/Mater-Adult-Hospital/Total-hip-replacement/thr_precautions.jpg

  • Adducția exagerată (genunchiul se îndepărtează de linia mediană a corpului). Se evită încrucișarea membrelor la nivelul genunchilor (poziția „picior peste picior”), se recomandă dormitul pe spate sau pe partea sănătoasă, dar cu amplasarea unei perne de abducție sau a unei pernuțe normale între genunchi.
  • Rotația internă sau externă a piciorului. Schimbarea direcției orientării corpului se face „în bloc”, coapsele trebuie să rămână cat mai mult posibil aliniate trunchiului. Se evită: poziția cu vârful piciorului spre interior, întoarcerea din talie (de exemplu să ne uităm în spate din mers), aplecatul spre lateral din scaun. Urcatul în pat și în mașină trebuie să respecte acest principiu: din poziția de șezut, corpul se rotează odată cu picioarele, așezându-le pe pat, respectiv sub bordul mașinii (și invers).
  • Abducția exagerată (îndepărtarea coapsei de corp). Pentru a intra în cadă fără a ridica piciorul peste marginea ei, transferul se poate face de pe un scăunel așezat alături, urmând același principiu ca și pentru pat.

O altă cauză frecventă de producere a luxațiilor sau chiar a fracturilor peri-protetice sunt accidentările. O perioadă post-operator, echilibrarea și redresarea vor fi afectate, astfel încât se încearcă prevenirea căderilor: îndepărtarea cablurilor, preșurilor, pragurilor, pieselor de mobilier ce pot fi obstacole, chiar animalelor de companie, nu se folosesc încălțări deschise la spate gen „șlapi” și la baie și în duș se pot amplasa covorașe anti-derapante. O atenție sporită în acest sens este necesară din partea pacientului încă nesigur pe el și a anturajului.

Reluarea unei vieți active cât mai curand este importantă atât pentru psihicul, cât și pentru recuperarea fizică a pacientului protezat. Câteva mici adaptări inițiale pot fi utile în acest sens:

  • câteva instrumente utile, ușor de improvizat sau ieftin de achiziționat, pot reda mai rapid autonomia: două și apoi o singură cârjă canadiană, înălțător pentru scaunul de WC și mâner de sprijin pentru ridicare, scăunel și preș anti-derapant în cabina de duș sau în cadă, burete/perie cu mâner lung pentru spălare, cârlige de rufe atașate la două bețe lungi sau bretele de pantaloni pentru tras lenjeria, pantalonii sau șosetele, încălțător și „descălțător”, cărucior pentru cumpărături sau greutăți, scăunel cu rotile și înălțime reglabilă pentru diversele activități casnice (spălat, gătit, călcat).

http://www.upmc.com/patients-visitors/education/PublishingImages/P-S/DressingClothes-1.jpg

http://brochures.mater.org.au/Home/Brochures/Mater-Adult-Hospital/Total-hip-replacement/thr_stairs.jpg http://www.trinityhealth.org/content/Joint_Replacement_Center/car.png

  • scările pot fi abordate cu ușurință astfel: urcarea se începe cu piciorul sănătos și coborârea cu cel operat, cârja se ține pe partea operată.
  • kinetoterapia se începe la 1-2 zile post-operator și continuă până la 2-3 luni. Kinetoterapeutul va încerca să tonifice musculatura, să crească mobilitatea articulară, să stimuleze propriocepția și echilibrul, va oferi sfaturi practice pentru a spori încrederea și autonomia pacientului protezat.
  • unele activități sportive pot completa și continua recuperarea; cele mai potrivite sunt plimbările, înotul (atenție la stilul „broască”), mersul pe bicicletă statică sau normală, pe teren neaccidentat (se alege bicicleta de damă, fără bară transversală, pentru a evita abducția excesivă la încălecat sau eventualele accidentări).

Medicul ortoped care a efectuat protezarea sau medicul ce coordoneaza recuperarea vor oferi indicații mai specifice fiecărui pacient, legat de perioada de îngrijire post-operatorie, sau alte indicații și contraindicații. Medicul trebuie consultat pentru orice nelămurire, de la medicație și controale, până la reluarea activității sexuale sau abordarea unor activități sportive mai dure.

Cu siguranță, însă, greutatea corporală este un aspect foarte important ce trebuie tratat cu mare atenție de către pacient. Fiecare kilogram in plus față de greutatea normală, înseamnă 3 kg în plus de solicitare la nivelul șoldului și, inevitabil, scurtarea duratei de viață a protezei. De aceea, după primele luni, un stil de viață activ și o dietă adecvată sunt cele mai importante aspecte, pe termen lung, ale recuperarii după artroplastia de șold.

https://cmorrisseo.files.wordpress.com/2012/07/living-with-a-hip-implant-what-society-thinks-funny.jpg

Dr. Ioana Iftime

Reabilitare medicală

 

 

Be Sociable, Share!