«

»

Noi 29

Covasna – Statiunea inimii

Pentru ca specialiatea mea include si balneologia si nu as fi vrut sa-mi inchei rezidentiatul fara sa cunosc prin propria-mi experienta facilitatile statiunilor balneare pe care le voi recomanda, mi-am propus sa vizitez, treptat, cat mai multe.

Prima oprire a fost Covasna, aleasa de restul familiei mai degraba pentru hotelul cu aer modern si occidental, fara sechele de „sanatoriu comunist”. Am fost incantata pentru ca deja acolo aveam ocazia sa vad, pe langa apele minerale, ceva mai comune, si celebrele mofete.

Cand exploatarea termala a Covasnai a inceput in anii 1880, acest targusor era deja cunoscut pentru apele minerale cu gust specific, numele sau tragandu-se din slavul „cvas” (acru). Cercetarile facute de catre specialisti, cat si rezultatele curelor balneare facute de-a lungul timpului aici, au impus Covasna printre cele mai importante si eficiente statiuni romanesti.

Datorita trecutului vulcanic al regiunii si structurii sale hidrogeologice complexe, in Covasna izvorasc ape minerale foarte bogate in compusi activi variati (bicarbonatate, clorurate, sodice, bromurate, feruginoase, carbogazoase sau oligominerale). Mofetele de aici alcatuiesc una dintre cele mai puternice emanatii de dioxid de carbon din Europa.

http://images7.okr.ro/auctions.v3/700_700/2011/06/10/6/7/608638941674301105842237-1430792-700_700.jpgStatiunea Covasna – 1972

Astfel, Covasna a devenit de referinta in tratarea, recuperarea si profilaxia bolilor cardiovasculare, dar si pentru boli ale tubului digestiv, hepatobiliare sau afectiunilor asociate (nevroza astenica, afectiuni metabolice, patologia aparatului locomotor). Inca din anii ’50-’60 s-a inceput utilizarea organizata a resurselor balneare in cadrul Spitalului de Cardiologie si hotelurilor, unde acestea se completau de partea de fizio-kinetoterapie; pe langa principala indicatie adresata afectiunilor cardio-vasculare, aici existau si doua sanatorii pentru tratarea sechelelor reumatismului articular acut si al hepatitei A la copii.

Dupa usoara decadere de rigoare de dupa Revolutie, statiunea a inceput azi sa reinvie, adaugand vechilor hoteluri comuniste renovate, care si-au pastrat aerul nostalgic, si cateva hoteluri noi ce reusesc sa imbine destul de bine notiunea de tratament balnear, cu partea de SPA, relaxare si agrement. Fiecare hotel are acces la propriul izvor de apa minerala si majoritatea si-au amenajat mofete artificiale (prin extragerea controlata a dioxidului de carbon din apa), pe langa aparatura de fizioterapie si facilitatile de SPA (sauna, piscina, tratamente corporale si faciale) ce completeaza bazele de tratament.

Covasna, este si numita „statiunea celor 1000 de izvoare de sanatate” datorita bogatiei in ape minerale cu o mare varietate a compozitiei fizico-chimice. Apa este folosita in mai multe tipuri de terapii:

  • Baia calda generala carbogazoasa produce, pe langa senzatia subiectiva de intepatura si caldura, o hiperemie (inrosire datorata vasodilatatiei) a pielii net delimitata la nivelul contactului cu apa, cu consecinta cea mai importanta a scaderii presiunii arteriale. Altele efecte sunt: stimularea metabolismului, echilibrare a sistemului nervos, marirea amplitudinii respiratiei. Balneatia externa este o terapie de reglare, de stimulare a reactivitatii. Indicatii: cardiopatie ischemica, recuperarea infarctului miocardic stadiu II-III (dupa minim 3 luni), unele forme de hipertensiune arteriala, valvulopatii compensate, operate, arteriopatii periferice obliterante, afectiuni venoase.

covasna cada minerala covasna apa minerala mana

 

 

  •  Daca dioxidul de carbon nu intalneste in drumul sau din adancuri nicio apa, apare la suprafata sub forma de gaz – Mofeta. Actualmente, majoritatea hotelurilor isi amenajeaza mofete artificiale, unde pot regla mai cu usurinta radioactivitatea si concentratia de CO2 in aer. Efectele principale sunt de scadere a tensiunii arteriale, cresterea fluxului sangvin cerebral cu 75%, crutarea energetica a inimii. Alte efecte ce pot fi benefice sunt scaderea aciditatii sucului gastric, mobilizarea acidului uric din tesuturi si cresterea eliminarii urinare a acestuia. Mofetele naturale, radioactive sunt mai eficiente asupra gutei si artrozelor. Indicatii:afectiuni cardio-vasculare, in special arteriopatie cronica obliteranta, HTA, recuperarea dupa tromboflebita si boala varicoasa, recuperarea dupa AVC de tip trombotic, guta, afectiuni degenerative articulare.

covasna instructiuni mofetacovasna mofeta

 

 

 

 

 

 

 

  • covasna aerosoliAerosolii cu apa minerala sunt folositi pentru efectele lor antiinflamatoare si trofice asupra mucoasei respiratorii, de fluidificare a secretiilor si mobilizare a cililor respiratori, benefice, in special, in boli cronice rinofaringiene, dar si ale aparatului respirator.

 

 

  • Cura interna cu apa minerala de Covasna se realizeaza consumand apa direct de la izvor de la buvetele amenajate special in incinta hotelului sau in statiune. Apele carbogazoase se indica in dispepsiile cu hipoaciditate, gastrite hipoacide, diskinezie si litiaza biliara, afectiuni inflamatorii cronice ale cailor urinare. Fiecare izvor are individualitatea sa fizico-chimica, si astfel indicatii diferite. Prin compozitia feruginoasa poate fi utila in anemia feripriva, prin compozitia alcalino-teroasa in gastrita, colita, hipocalcemie si alergii, iar prin continutul de sodiu, are efecte benefice asupra metabolismului lipidic si glicemic, cu ameliorarea sindromului metabolic.

covasna indicatii apa minerala covasna izvor 2

 

 

 

 

 

 

 

Toti acesti factori isi ating potentialul maxim mai ales prin efectul cumulativ, simultan al complexului de factori naturali ai statiunii: climatul, antrenamentul fizic dozat, fizioterapia, modul de viata, alimentatia etc. Aerul este unul curat, puternic ionizat negativ, aerosolii fiind alcatuiti din particule de apa si substante volatile specifice coniferelor. Climatul racoros, de depresiune intramontana, placut, fara excese termice, alcatuieste un bioclimat sedativ, de crutare pentru cei care vin aici. Frumusetea naturala maiestuoasa, dar totodata intima a zonei si obiectivele turistice creeaza un cadru ideal pentru o vacanta activa, de remontare fizica si psihica.

covasnaDr. Ioana Iftime

Reabilitare medicala

 

Bibliografie

  • Pagina oficiala Baile Covasna. www.bailecovasna.ro
  • Covasna. Web-site Wikipedia. http://ro.wikipedia.org/wiki/Covasna
  • L Munteanu, C Stoicescu, L Grigore. Ghidul statiunilor balneoclimaterce din Romania. Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1986.
  • E Berlescu et al. Indreptar pentru trimiteri la cura balneo-climaterica. Ed. Medicala, Bucuresti, 1965.
  • D Cinteza, V Marcu. Recuperarea medicala cardiovasculara – Note de curs. Ed. Balneara, Bucuresti, 2011.
  • C Munteanu. Apele minerale terapeutice. Ed. Balneara, Bucuresti, 2013.
Be Sociable, Share!