«

»

Iul 30

Febra musculara – pe cat de comuna, pe atat de putin inteleasa

http://rlv.zcache.com/doms_hurts_so_good_funny_gym_meme_shirt-rf32ef2f5f4a64db2bd9c4da8a48f6b87_vj7bw_512.jpg

Daca pentru sportivul amator sau “de ocazie” febra musculara este perceputa ca indicator al faptului ca a « lucrat bine », pentru un sportiv profesionist, ea este indiciul unui antrenament necorespunzator sau al unui status fizic ce lasa de dorit. Desi febra musculara pare a fi un prag necesar atunci cand incepem un antrenament nou si este ceva ce am experimentat cu totii, ea nu este tocmai un fenomen fiziologic; ca de obicei in corpul nostru, durerea este un semnal de alarma.

Fiind denumita si durere musculara cu debut tardiv (delayed onset muscular soreness – DOMS), apare dupa exercitiul de tip excentric (ce presupune alungirea fibrei musculare in contractie) realizat de un muschi neatrenat – coborarea din genuflexiuni, alergarea la vale, flotarile etc; de fapt, majoritatea sporturilor presupun si contractii excentrice.

http://cdn3.steadystrength.com/wp-content/uploads/2013/04/eccentric-contraction.png

Sindromul DOMS instalat presupune durere sau discomfort muscular ce atinge apogeul  la 1-2 zile dupa un efort, asociind fatigabilitate, rigiditate si chiar tumefierea articulatiilor. Punctul cel mai dureros este la insertia distala a muschiului (in cazul gambei, de exemplu, durerea cea mai intensa  va fi inferioara, spre tendonul achilian). In mod normal, simptomtologia se atenueaza de la sine, treptat, in decurs de aproximativ o saptamana, fara sa lase sechele.

Desi este un fenomen atat de frecvent, studiile ultimilor decenii inca lasa loc de controverse cu privire la etiologia (cauza) si tratamentul febrei musculare. In ceea ce priveste modul de instalare, au circulat 6 ipoteze: excesul de acid lactic intra-muscular, spasmul muscular, leziunea tesuturilor conjunctive, micro-traumatismele musculare, inflamatia si efluxul enzimatic.

Viziunea actuala a fiziologilor sportivi este ca stresul mecanic pe un muschi neadaptat produce ruptura unor fibre musculare, urmata de inflamatie locala, edem si durere. Muschiul afectat pierde din forta, elasticitate si capacitatea de absorbtie a socurilor; astfel, suprasolicitarea tendoanelor, ligamentelor si articulatiilor creste  foarte mult riscul de accidentari atata vreme cat dureaza febra musculara. De exemplu, un studiu recent a demonstrat reducerea elasticitatii ligamentului incrucisat anterior al genunchiului in cadrul durerii musculare cu debut tardiv, in special la femei, si, deci, un risc inalt de ruptura la efort.

http://www.runnersworld.com/sites/default/files/rt/images/201009/MuscleFiber_musclecell.jpg

Fie ca vom ofta, fie ca vom jubila in sinea noastra, majoritatea vom sti instictiv despre ce este vorba cand ne trezim dimineata cu acea durere arzatoare ce ne limiteaza miscarile. Exista si anumite patologii mai rare, ce trebuie excluse, in teorie, inainte de a da vina DOMS, atunci cand avem de-a face cu durerea musculara:

  • Intindere sau ruptura musculara – sportivul poate identifica exact debutul brusc al durerii, spre deosebire de DOMS care se instaleaza treptat la 1-2 zile dupa un efort excentric
  • Claudicatia intermitenta arteriala – apare in timpul mersului, dupa parcurgerea unei distante fixe, fortand persoana sa se opreasca; este cauzata de obstructia arterei ce alimenteaza musculatura membrului inferior, de obicei prin ateroscleroza;
  • Rabdomioliza – apare dupa un efort foarte intens, eventual asociat cu situatii predispozante (contuzii musculare, insolatie, tratament cu statine, consum de alcool etc), ce a cauzat distrugerea unui numar mare de fibre musculare cu eliberarea metabolitilor cu potential toxic in fluxul sangvin; durerea musculara este asociata cu o degradare marcata a starii generale, ce poate merge de la febra, pana la insuficienta renala si deces;
  • Boli sistemice – orice modificare brusca a rezistentei la efort, asociata durerii musculare, poate ridica semne de intrebare; boli precum fibromialgia, polimiozita, polimialgia reumatica, distoniile musculare, lupusul, diverse viroze sau chiar forme de cancer pot debuta astfel.

Totusi, cel mai adesea, febra musculara nu pune mari probleme de diagnostic. Mai putin usor este sa o tratam. Desi febra musculara trece de la sine, acele cateva zile nu sunt cele mai confortabile, in special dupa o tura pe munte dupa un repaus de un an.

Totul despre cum putem sa o evitam, atenuam sau tratam, in articolul viitor.

http://www.just-fly-sports.com/wp-content/uploads/2014/01/stress-and-muscle-fibers.jpg

Dr. Ioana Nastase

Reabilitare medicala

 

Be Sociable, Share!

    Comentarii

    1. […] scriam in articolul anterior, pe cat de binecunoscuta si usor de diagnosticat este febra musculara (DOMS – delayed onset […]