«

»

Mar 14

Artroza I – cartilajul, doar o piesa din puzzle

http://www.rexnewnhamarthritiseducation.com/images/education/mif-img.png

Dintotdeauna, artroza a fost vazuta ca o afectiune a cartilajului, asociata uzurii acestuia, imbatranirii. In randurile cercetatorilor apare tot mai mult convingerea ca artroza este o boala a intregii articulatii, si o fata a unei boli sistemice, cauzata de mecanisme mult mai complexe decat „simpla” imbatranire, mecanisme ce pot fi combatute mai eficient decat in prezent.

Articulatia face legatura dintre doua oase, asigurand atat aderenta dintre ele, cat si mobilitatea in conditii de siguranta a unuia fata de celalalt. Capetele osoase sunt acoperite de o capsula articulara, tapetata pe interior de membrana sinoviala care secreta lichidul sinovial, „lubrefiantul” articulatiei. Suprafetele osoase in contact sunt acoperite de o lama de cartilaj. Articulatia este inconjurata de ligamente pentru stabilitate si muschi ce se insera prin tendoane pe os, pentru mobilitate.

Cartilajul este un tesut conjunctiv albastrui, neted si lucios. Este un fel de gel dur format dintr-o retea de proteine (colagen, proteoglicani, glicoproteine) ce retin apa (75%), in care „plutesc” celulele (condrocitele) ce coordoneaza si alimenteaza tot acest sistem viu. Cartilajul nu este vascularizat, isi primeste nutrientii prin difuziune de la osul din vecinatate sau prin lichidul sinovial, un mecanism destul de ineficient, ceea ce il face sa fie mai lent regenerabil decat alte tesuturi din corp. Un alt rol al membranei sinoviale, pe langa acela de a secreta lichidul sinovial bogat in acid hialuronic, este de a elibera „enzime-gunoier” ce vor debarasa detritusurile matriciale.

http://www.nature.com/nmat/journal/v7/n3/images/nmat2130-f1.jpg

Cartilajul este un mecanism biologic incomparabil, capabil sa indeplineasca doua functii esentiale: distributia uniforma a greutatii pe suprafata articulara si alunecarea suprafetelor articulare cu o uzura practic nula. Fortele la care sunt supuse articulatiile sunt uneori foarte mari, de 4-5 ori greutatea corpului, inregistrandu-se presiuni de 16-70 kg/cmp, pe care cartilajul reuseste sa le amortizeze. Cat despre proprietatile de alunecare a acestuia, coeficientul de frictiune este de 100 de ori inferior unei patine pe gheata…

Regenerarea continua a cartilajului si secretia de lichid sinovial sunt stimulate de punerea in miscare a articulatiei. Imobilitatea antreneaza dezechilibrul intre procesul de distructie si constructie, intrucat tesutul conjunctiv traieste pentru si prin miscare.

http://sdd2senses.files.wordpress.com/2013/02/movement-1.jpg

„Membrana sinoviala secreta lichid sinovial, lichidul sinovial hraneste cartilajul, cartilajul protejeaza osul, osul protejeaza cartilajul, ligamentele orienteaza miscarea, miscarea este necesara vietii osului si articulatiei” (J. Arlet).

Artroza este cea mai frecventa afectiune articulara din lume. In plus, incidenta sa este in cotinua expansiune, datorita imbatranirii, cresterii sperantei de viata si stilului de viata a omului modern. Artroza este caracterizata clinic prin durere si limitarea functiei articulare, pana la dizabilitate. Desi degradarea cartilajului este inca vazuta ca si sursa a patologiei artrozice, modificarile osoase, sinoviale, ale tesuturilor moi periarticulare, precum si modificarile biochimice sistemice s-au dovedit a fi legate de aceasta patologie.

http://kwikfit4u.com/kwikblog/wp-content/uploads/2010/09/kwikblog-pix-7.jpg

Dovada a complexitatii acestei boli sta insasi slaba eficienta a tratamentelor tintite strict asupra cartilajului. Tot mai multe studii recente contureaza un tablou intricat in care artroza e doar o piesa a unor afectiuni sistemice, si nu doar „un proces natural de imbatranire a cartilajului”. Astfel, devine tot mai evidenta necesitatea unei abordari holistice, de ansamblu, a pacientului artrozic pentru a putea implementa un tratament eficient. Despre aspectele ce trebuie avute in vedere, in episodul urmator

- Va urma -

Dr. Ioana Nastase

Reabilitare medicala

Be Sociable, Share!

    Comentarii

    1. […] cum scriam in prima parte a acestui articol, artroza este o boala frecventa, cu un ecou puternic asupra calitatii vietii […]