«

»

Mai 04

Ardeiul iute si a sa capsaicina

http://cdn.sheknows.com/articles/crave/peppers-at-market.jpg

Cand Columb a gustat prima data fructul rosu si picant, in calatoriile sale prin Marea Caraibelor, l-a botezat „pimento” (ita – peperoni, eng – pepper), crezand ca ajunsese in India, de unde stia ca se importa un alt condiment iute – piperul.

Astfel, dupa ce nativii americani cultivasera ardeiul gras si ardeiul iute de peste 7000 de ani, acesta s-a raspandit rapid, condimentand mancarurile traditionale si imbogatind farmacopeea naturista din intreaga lume.

http://2.bp.blogspot.com/_WmK3OB6giJA/TIVmN2XblhI/AAAAAAAABVo/nUaGCbGSgdQ/s1600/cap.jpg

Familia ardeilor poarta numele Capsicum, dupa substanta uleioasa pe care o contin (cu exceptia ardeiului verde) – capsaicina, cea care da gustul picant mancarii. Spre deosebire de celelalte gusturi pe care le percepem, dulce, sarat, acru si amar, si pentru care exista papile gustative specializate, gustul iute este resimtit prin stimularea receptorilor pentru durere si temperatura de la nivelul limbii.

Aceasta proprietate iritativa a capsaicinei s-a raspandit rapid, condimentand mancarurile traditionale si imbogatind farmacopeea naturista din intreaga lume. Exista trei categorii de medicamente impotriva durerii, derivate din plante: opiaceele, extrase din semintele de mac (ex. morfina), salicilatii din salcie (ex. aspirina) si capsaicinoizii. Fiecare dintre acestea actioneaza prin mecanisme diferite, capsaicina blocand transmiterea durerii la nivelul fibrelor nervoase specializate, prin supra-stimulare.

Am sa ma refer, in special, la folosirea topica (aplicarea pe piele) a produselor pe baza de capsaicina, pentru ca este forma farmaceutica cea mai studiata in ultimii ani, cu rezultate recunoscute si cu moduri de utilizare standardizate.

http://www.karger.com/Article/ShowPic/339944?image=000339944_f01.JPG

In imagine se observa cum fibrele nervoase responsabile de transmiterea durerii (verde fosforescent), se retrag de la nivelul pielii, dupa tratamentul cu capsaicina (stg), comparativ cu imaginea dreapta, unde nu s-a folosit capsaicina.

Intrucat capsaicina interfera cu transmiterea impulsului nervos, cele mai studiate efecte sunt in durerea de tip neuropat. Durerea neuropata apare atunci cand fibrele nervoase sunt afectate si transmit la creier senzatii dureroase in absenta unui stimul local pe masura. De exemplu, in sindromul de membru fantoma, persoana va suferi de o intensa durere a membrului care lipseste din cauza nervilor sectionati care continua sa trimita semnale dureroase la creier; sau in orice alta boala care afecteaza integritatea fibrei nervoase, facand-o sa transmita informatii false (ex. diabet zaharat, SIDA, scleroza multipla, boli virale etc.). In aceste situatii, fie apare durerea „din senin”, fara vreo cauza aparenta, fie apare o durere intensa la un stimul care nu ar avea acelasi ecou la o persoana sanataoasa; de exemplu, pentru un bolnav diabetic, o apasare usoara poate fi extrem de dureroasa.

Astfel, cele mai studiate efecte benefice ale capsaicinei s-au obtinut in neuropatia din diabetul zaharat, post zona zoster, din SIDA, neuropatii congenitale si auto-imune. Produsele pe baza de capsaicina fac deja parte din recomandarile oficiale de tratament pentru durerile musculo-scheletale din artroza (coxartroza, gonartroza, artroza mainii), discopatii (durerea lombara joasa), fibromialgie si alte sindroame dureroase miofasciale. De asemenea, este recomandata ca alternativa de tratament in durerea de „membru fantoma”, in migrene, sub forma de spray nazal, si pentru leziunile pruriginoase (senzatie intensa de „mancarime”) din psoriazis.

https://www.besse.com/PublishingImages/Qutenza/35667.jpg

Capsaicina se gaseste in numeroase produse farmaceutice, in diferite concentratii: de la crema de 0,025%, pana la plasture de 8%. Cremele se aplica pe regiunea dureroasa de 2-3 ori pe zi, timp de 6 saptamani, iar plasturii de concentratie mica se aplica de 2 ori pe zi. Recent, au aparut pe piata plasturii de concentratie mare Qutenza, care se aplica numai de catre medic, folosind masca si cu anestezie locala prealabila. Acesta va fi tinut intre 30-60 min, in functie de afectiune. Senzatia de arsura poate persista cateva zile, dar atenuarea durerii se va mentine pana la 12 saptamani.

Efectele adverse ale acestor produse sunt, bineinteles, cele locale, care pot fi greu de suportat de catre unele persoane. La locul aplicarii apare senzatia de arsura, usturime, mancarime si inrosire. Din aceste motive e foarte important ca, dupa utilizare, mainile sa fie spalate foarte bine cu apa si sapun, contactul cu ochii sau buzele fiind foarte dureros; cu exceptia cazului in care crema se foloseste pentru articulatiile dureroase ale mainii, cand acestea se vor spala dupa 30 min. Plasturii de concentratie mica se pot decupa in functie de dimensiunea regiunii dureroase, si pot fi tinuti cateva ore pe zi.

Daca va stiti alergic la anumite substante, cel mai bine ar fi sa testati inainte produsul pe o suprafata mica de piele.

http://www.e-algos.com/wp-content/uploads/2011/01/IMG_0367.jpg

Exista anumite rezerve in ce priveste tratamentul pe termen lung cu doze mari de capsaicina, astfel incat cel mai intelept ar fi sa fie consultat un medic inainte. Riscurile care se discuta, dar nu sunt dovedite inca, se refera la pierderea partiala a sensibilitatii, ce ar putea fi deranjanta, mai ales la nivelul mainilor, si se recomanda atentie deosebita in cazul bolnavilor diabetici; acestia oricum sunt predispusi sa faca diverse leziuni datorita pierderii sensibilitatii la extremitati.

Totusi, capsaicina devine tot mai mentionata in ghidurile de tratament oficiale, tocmai pentru ca poate aduce imbunatatiri acolo unde alte incercari au dat gres.

http://www.mskcc.org/sites/www.mskcc.org/files/imagecache/small/node/3214/image/69162.jpg

Dr. Ioana Nastase

Reabilitare medicala

Bibliografie

  • J O’Neill et al. Unravelling the Mistery of Capsaicin: A Tool to Understand and Treat Pain. Pharmacol Rev 64:939-971, 2012.
  • M Haanpaa, R D Treede. Capsaicin for Neuropathic Pain: Linking Traditional Medicine and Molecular Biology. Eur Neurol 68:264-275, 2012.
  • J Cho et al. Efficacy of a 0.1% Capsaicin Hydrogel Patch for Myofascial Neck pain: A Double-Blinded Randomized Trial. Pain Med 2012; 13: 965-970.
  • W Zhang et al. EULAR evidence based recommendations for the management of hand osteoarthritis: Report of Task Force of the EULAR Standing Committee for International Clinical Studies Including Therapeutics.Ann Rheum Dis 2007;66:377-388.
  • B Casanueva et al. Short-term efficacy of topical capsaicin therapy in severly affected fibromyalgia patients.Rheumatol Int 2012.
  • W Keitel et al. Capsaicinum pain plaster in chronic non-specific low back pain. Arzneimittelforschung, 2001 Nov;51(11):896-903.
  • B M Fusco, G Barzoi, F Agro. Repeated intranasal capsaicin applications to treat chronic migraine. Br J Anaesth 2003, 90(6): 812.
  • CN Ellis et al. A Double-blind evaluation of topical capsaicin in pruritic psoriasis. J Am Acad Derm 1993, 29(3):438-442.
  • J fang, YH Lian, KJ Xie, SN Cai. Pharmacological interventions for phantom limb pain.Chin Med J 2013, 126(3):542-9.
  • C Martini et al. Pharmacodynamic analysis of the analgesic effect of capsaicin 8% patch (Qutenza) in diabetic neuropathic pain patients: detection of distinct response groups. J Pain Res 2012.
Be Sociable, Share!