«

»

Feb 09

Meteo-sensibilitatea – Partea I

4895607989_cc749c2911_z

Deja s-au adunat prea multe ocazii in care am fost intrebata care este explicatia durerilor date de vreme; si pentru ca le-am simtit si eu pe pielea mea, am hotarat sa cercetez putin problema. Am descoperit ca, desi majoritatea medicilor cad de acord ca aceasta corelatie exista, mecanismele sunt putin cunoscute.

Multiple studii din ultimul secol au confirmat, daca mai era nevoie, ca modificarile atmosferice se asociaza cu accentuarea durerii in:

 • boli reumatice (poliartrite, artroze, guta)
 • boli fibro-musculare (fibromialgie)
 • afectari osoase (fracturi vechi, tasari osteoporotice)
 • afectari ale coloanei lombare (hernii de disc, spondiloze)
 • durerii de tip psiho-somatic (cu caracter psihologic)
 • durerii la la nivelul cicatricilor vechi
 • fenomenelor neuropate (ex. nevralgia trigeminala, sindrom de tunel carpian, durerea de membru-fantoma)
 • migrene

pain-and-weather

De fapt, tata-Hippocrate a fost primul care a notat ca majoritatea bolilor ar fi cauzate de schimbarile de anotimp (400 i.Hr.), el vazand o legatura intre valurile de epidemii si schimbarile meteorologice. Dar abia in secolul IX a reinviat interesul fata de aceasta problema, odata cu publicarea unui articol ce descria cazul unui capitan american a carui durere de membru-fantoma (durerea unui membru lipsa) se accentua atunci cand se apropia o furtuna.

Diferitii factori meteorologici luati in studiu pentru elucidarea acestui mister includ: temperatura, umiditatea, presiunea atmosferica, furtunile, precipitatiile si gradul de ionizare a aerului. E interesant ca ceea ce ne supara oasele si cicatricile nu sunt extremele, ci trecerile bruste de la o valoare la alta. De fapt, aceste dureri apar atunci cand vremea e in curs de schimbare, motiv pentru care ne vom auzi de multe ori batranii facand predictii meteo care, cel mai adesea, se adeveresc.

weather-question

Cel mai studiat factor este presiunea barometrica, fiind si cel mai usor de masurat; aceasta scade simtitor atunci cand urmeaza o furtuna, cand se apropie un val de frig/caldura, cand se trece de la o zi senina la una innorata si mohorata. Bineinteles ca si temperaturile scazute si umiditatea sunt invinovatite atat de bunica, cat si de oamenii de stiinta. Exista mai multe teorii ce incearca sa explice fenomenul la nivel microscopic:

 • Intrucat muschii, oasele si tendoanele au densitati diferite, frigul si presiunea amosferica le pot contracta si dilata in moduri diferite ce vor stimula receptorii nervosi pentru durere (nociceptorii). Zonele cu microtraume, cum ar fi cicatricile, fracturile vechi, articulatiile artrozice, eroziunile din artrite sunt si cele mai sensibile;
 • Modificarile de presiune si temperatura pot accentua redorile articulare („intepeneala”) din poliartrite si artroze;
 • Tesutul sinovial ce tapeteaza interiorul articulatiei, inflamat in reumatismele inflamatorii, se va edematia si mai mult atunci cand presiunea atmosferica scade, accentuand simptomatologia locala;
 • Modificarile de presiune atmosferica vor cauza un fel de dezechilibru in jocul de presiuni din diferitele tesuturi, stimuland terminatiile nervoase hipersensibile;
 • Baroreceptorii nostri (receptorii de presiune) sunt atat de fini, incat orice schimbare brusca, oricat de mica, poate creste sensibilitatea tuturor terminatiilor nervoase;
 • Si bineinteles ca exista teoria psihosomatica. Aceasta sustine ca vremea mohorata va determina anuminte modificari in echilibrul hormonal si neuroendocrin, ducand la modificari de dispozitie si hipersensibilitate. Cu alte cuvinte, proasta dispozitie ne va scadea pragul de durere, facandu-ne mai sensibili.

Weather-Pains

 

Studiile ce s-au dedicat acestui fenomen intr-un mod stiintific si amanuntit sunt putine, iar rezultatele sunt controversate, fara a se fi gasit dovezi palpabile care sa incline balanta inspre vreuna dintre teorii.

- Va urma -

Dr. Ioana Nastase

Reabilitare medicala

Be Sociable, Share!