«

»

Ian 28

Masaj de dragoste

under-the-molecule-oxytocin-banner

Masaj, indragosteala, instinctul matern, contractiile uterine, moralitatea, orgasmul… Ce au toate acestea in comun? Hormonul numit ocitocina.

http://arohasilhouettes.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/o/molecular_addictions_oxytocin_necklace_by_aroha_silhouettes_2.jpg

Sintetizat la nivelul creierului de catre hipotalamus, meritele ocitocinei sunt demult recunoscute la femei in ceea ce priveste contractiile uterine in timpul travaliului si in secretia lactata; formule farmaceutice pe baza de ocitocina sunt mereu la indemana ginecologilor in sala de nastere. Insa in ultimele decenii s-a descoperit ca ocitocina are un rol mult mai complex in a ne modula reactiile ce ne fac sa fim… umani.

Se vorbeste despre ocitocina ca fiind „hormonul dragostei”, „hormonul moralitatii” sau chiar „hormonul Dumnezeu”. E dovedit faptul ca se vor secreta cantitati mari de hormon in timpul orgasmului, in timpul nasterii, in timpul momentelor de apropiere intre mama si copil. Este, de asemenea, dovedit faptul ca nivelurile crescute in sange se asociaza cu incredere in cel de alaturi, dorinta de apropiere, generozitate, fidelitate, o moraliatate sanatoasa, buna dispozitie, eliberarea de stress, calmarea durerii, vindecarea mai rapida a ranilor, cresterea imunitatii si chiar in controlul greutatii.

 

Un studiu recent publicat de o echipa a Universitatii din California aduce la lumina dovezi conform carora masajul induce cresteri semnificative ale nivelurilor de ocitocina, si scaderea nivelurilor de hormon adrenocorticotrop (ACTH). Hormonul ACTH e cel care controleaza eliberarea de cortizon din glandele suprarenale; desi vital, cortizonul in excess e si el poreclit „hormon de stress”. Astfel, echipa de cercetatori au adus argumente pentru ceea ce ni se parea de la sine inteles: masajul relaxeaza, binedispune, participa la crearea unei stari generale de bine, si poate aduce beneficii reale sanatatii noastre atat trupesti, cat si sufletesti.

nick-j-webb

Alte metode de a-ti pacali creierul sa elibereze minunatia asta mica pot fi:

  • contactul fizic cu alte persoane (fie ca e vorba de strangeri de mana, imbratisari sau sex; interesant, desi femeile elibereaza ocitocina odata cu fiecare orgasm, barbatii doar atunci cand au relatii intime cu o femeie pe care o iubesc)
  • generozitatea cu cei din jur
  • socializarea
  • rasul
  • diverse tehnici de relaxare (yoga, meditatie, orice forma de sport relaxanta)
  • a te inconjura de oameni carora le-ai castigat increderea

Un masaj reusit indeplineste deja mai multe conditii – contactul fizic cu o alta persoana in care se presupune ca ai incredere si prin efectul de relaxare. Dar acestea descriu doar unul din mecanismele prin care masajul poate aduce imbunatatiri remarcabile starii de sanatate sau… de bine.

Bineinteles ca o doza de ocitocina pe care ai capatat-o imbratisand un prieten nu te va tine doua saptamani. Secretul e sa incercam sa introducem cat mai multe din metodele de mai sus in viata de zi cu zi… ceea ce ar fi chiar foarte placut, atat pentru noi, cat si pentru toti cei din jur.

balloons

Bibliografie

Be Sociable, Share!