«

»

Sep 28

Pentru a da viata anilor: Recuperarea medicala

Ghidul de practica in specialitatea Recuperare, Medicina fizica si Balneologie defineste aceasta ramura a medicinei astfel:

RMFB este specialitate medicală preocupată de promovarea funcţionării fizice şi cognitive, a activităţilor (inclusiv comportamentul), a participării (inclusiv calitatea vieţii) şi modificarea factorilor personali şi de mediu. Astfel este responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi managementul reabilitării persoanelor cu afecţiuni dizabilitante şi co-morbidităţi la toate vârstele.

Specialiştii RMFB abordează holistic persoanele cu stări acute sau cronice, spre exemplu afecţiuni musculo-scheletice şi neurologice, amputaţii, disfuncţii de organe pelvine, insuficienţă cardio respiratorie şi dizabilitate datorată durerii cronice şi cancerului.

Cu alte cuvinte, se incearca abordarea omului ca intreg, tinandu-se seama de tot ceea ce este el (trup, emotie, caracter, activitate) si ce are de facut pentru o viata frumoasa (confort, mobilitate, autonomie). Si nu atat tratarea, pentru ca intentia nu este neaparat aceea de a readuce pacientul la stadiul de sanatatea dinainte de a se imbolnavi/imbatrani/accidenta, cat de a-l indruma si ajuta sa se foloseasca cat mai bine de corpul lui, chiar si cu deficientele ce nu pot fi corectate integral.

Misiunea medicului de recuperare nu este aceea nu de „a da ani vietii”, ci de „a da

Mai ales in tarile ceva mai bogate, recuperarea este o activitate de echipa formata din kinetoterapeut, maseur, fizioterapeut, psiholog, logoped, expertul in terapie ocupationala, dietetician, coordonati de medicul care are viziunea de ansamblu asupra cazului, stie care sunt metodele ce trebuie aplicate si care este rezultatul cel mai bun la care se poate spera.

Dar inainte de a ajunge la un tratament, este nevoie de un diagnostic. Medicul de recuperare isi va folosi mai intai propriile maini pentru a evalua pacientul de la varful degetelor, la coloana si pana la picioare; va misca fiecare articulatie in parte pentru a testa mobilitatea si cauzele durerii, va incerca forta muschilor, va testa sensibilitatea nervilor, apoi va evalua cu atentie mersul, miscarile mainilor si toate cele necesare activitatilor vietii de zi cu zi. Diagnosticul este intuit deja in mare parte; cateva analize, o radiografie, o ecografie sau un RMN si deja stie ce este de facut.

Ceea ce ma inspira in aceasta specialitate e naturaletea tehnicilor terapeutice folosite. Fara sa faca parte din ramura controversata a medicinei alternative, sunt metode ale caror rezultate au fost demonstrate prin sute sau chiar mii de ani de utilizare, cat si prin studii stiintifice recente, acestea sunt metode ce par a fi in acord perfect cu modul natural de functionare al corpului.

Daca este sa ne gandim ca totul, de la sistem nervos, muschi, inima, functioneaza datorita electricitatii care ne traverseaza corpul in fiecare clipa, atunci pare firesc sa gasim utilizarea diferitelor tipuri de curent electric, si a formelor de energie generate, in scop terapeutic. Sa nu mai zic de termoterapie, terapia  cu ajutorul apei sau luminii, masajul, terapia ocupationala si mai ales kinetoterapia (terapia prin miscare). Cat despre balneoterapie, in care se folosesc resurse naturale precum apele minerale, apele sarate, gazele, namolul si climatul, deja e o poveste… pe care o voi dezvolta cu drag intr-o postare viitoare.

Bineinteles ca tehnologia de ultima ora si-a facut si ea locul in practica medicala de recuperare cu ajutorul unor aparate ce genereaza forme de energie cu efecte mai mult decat interesante (campuri magnetice, ultrasunete, laser, unde de soc) sau chiar a unor roboti complecsi ce asista pacientul in recuperarea miscarii.

Desi personal nu sunt adepta pumnului de medicamente, acestea sunt de foarte multe ori vitale in medicina, sau cel putin de un real folos ce greu ar putea fi substituit de alte metode; iar medicina de recuperare nu face exceptie. Pana la urma situatiile extreme cer solutii pe masura.

Fiind o specialitate ce trateaza persoana ca si intreg, prin metode naturale, urmate de putine efecte adverse, majoritatea disciplinelor medicale, si deci majoritatea oamenilor pot necesita sprijinul medicinei de recuperare: neurologie, reumatologie, ortopedie-traumatologie, pneumologie, cardiologie, medicina sportiva, ginecologie, ORL, endocrinologie…

Apreciata din perspectiva istorica, aceasta specialitate este considerata ca fiind cea mai veche din domeniul medicinii, utilizata neintrerupt de-a lungul veacurilor. Medicina tracica asklepiana punea la dispozitia bolnavilor 4 domenii terapeutice: medicina interna, chirurgia, fizioterapia si psihoterapie…

Dr. Ioana Nastase

Reabilitare medicala

Bibliografie

  1. Pop L. Curs de balneofizioterapie si recuperare medicala. Editura Medicala Universitara „Iuliu Hatieganu”. Cluj Napoca; 1994.
  2. Pop L., Laszlo I. Textbook of Physiotherapy. Editura Medicala Universitara „Iuliu Hatieganu”. Cluj Napoca; 2006.
  3. Comisia de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie. Ghidul de practica in specialitatea Recuperare (Reabilitare), Medicina Fizica si Balneologie.Ministerul Sanatatii. Bucuresti; 2010.
Be Sociable, Share!